Mondhygiëne – Waterlandse Tandartsen – Broek in Waterland

Mondhygiëne

Verschil mondhygiëniste en preventieassistente

In de praktijk krijgen wij vaak de vraag wat het verschil is tussen een mondhygiëniste en een preventieassistente. Ze richten zich immers allebei op preventie en mondverzorging en brengen de conditie van het tandvlees in beeld. Het verschil zit ‘m in de moeilijkheidsgraad qua tandvleesontsteking. Heb je geen of slechts een lichte tandvleesontsteking? Dan kun je voor een lichte behandeling voor het verwijderen van tandsteen, tandplak en aanslag bij een preventieassistente terecht. Indien je een minder eenvoudige behandeling nodig hebt, dan kun je terecht bij de mondhygiëniste. Zij kan dieper onder het tandvlees reinigen, en kan zo ook de worteloppervlakken schoonmaken.

De mondhygiëniste gaat dus een stapje verder en kan alle patiënten behandelen. Zij voorkomt én bestrijdt o.a. tandbederf (cariës of gaatjes) en tandvleesaandoeningen. Dit doet zij door middel van de reiniging, maar ook door voorlichting te geven over het ontstaan van tandbederf en tandvleesaandoeningen en door advies te geven over voedingsgewoonten.

 

Naast mondhygiënebehandelingen kan de preventieassistente ook taken uitvoeren zoals poetsinstructie, sealen, afdrukken, kleine vullingen en kan ze röntgenfoto’s (op indicatie) maken.

 

Bron: KNMT en www.allesoverhetgebit.nl